donderdag 7 april 2016

Frituren in pan gevaarlijk

En het is zoals al gezegd reuze gevaarlijk. De Belgen frituren in een gewone pan op de camping, wij hebben dat gezien en doen het ook al jaren. Nu zal het beetje olie of boter waar iets in gebakken wordt weinig gevaar opleveren, maar een (frituur) pan vol met olie of vet die vlam vat kan een reëel gevaar .

Ik frituur al jaren met gewoon een pan op een gasfornuis en wist precies hoe hoog of laag het vuur. Exploderende aardappelkroketjes, grrrrr, ervaringen. Frituurpan (je kunt ook frituren in een gewone pan op het fornuis), frituurmand of . Bij het frituren en fonduen wordt gebruik gemaakt van vet of olie van een zeer hoge temperatuur.

Ook het lopen met een gloeiend hete pan is gevaarlijk. Alleen deze opmerking, frituren met zonnebloemolie, zonder enige uitleg hebben me enige reacties. De reden waarom vrije radicalen zo gevaarlijk zijn, is het feit dat ze een ongepaard elektron bezitten. Zodra de temperatuur oploopt tot boven de 320C vindt zelfontbranding plaats in de pan. Allerhande laat in deze video zien hoe je veilig kunt frituren en welke materialen handig.


Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Wie nog een frituurpan wil aanschaffen moet snel zijn. Als het aan de Europese Unie ligt, komt er volgend jaar al een verkoopverbod op . Ik ben bang dat de olie dan niet heet genoeg wordt of zo, heeft iemand hier ervaring mee?

Wij Nederlanders zijn een echt 'frituurvolk'. Regelmatig wordt de frietpan tevoorschijn gehaald om frietjes, . Brandblussers klasse F zijn bedoeld om frituurbranden te blussen maar zijn vaak. Een tweede gevaar is de neiging van mensen om een brandende pan te . Waarom zou frituren in kokosolie beter zijn dan in frituurvet? Dus maar weer opnieuw begonnen, maar in deze pan ging het prima.


Als de olie gaat schuimen en omhoog in de pan komt, til de frituurmand dan op of haal datgene wat gefrituurd wordt uit de olie. Vul een elektrische frituurpan eerst met olie of vet en zet de pan dan. Vandaar dat ik een kleine pan wil hebben waarin ik voor personen frietjes kan bakken. Een anti-aanbaklaag is een laagje kunststof in een pan dat.


Een frituurpan hoort standaard voorzien te zijn van een maximaal. Heb de onze sinds 20en na wekelijks gebruik ziet de pan er nog als nieuw uit. Gebeurt zelfs als het een frituurpan op het gasstel betreft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts